• Evelyn Verzelen

In 3 stappen naar een betere band met (potentiële) klanten

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gelezen of gehoord: de essentie van goede marketing is om te verkopen zonder dat je verkoopt. Met andere woorden: jouw marketingboodschap is zo goed verpakt dat die niet laat blijken dat je iets verkoopt. Hoe je dat doet, leg ik je hieronder even uit.


Emotional branding

Ik hoor het je al denken: oh nee, we gaan de emotionele toer op. Ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Maar wat wel de realiteit is, is dat jouw (potentiële) klanten jouw verkooppraatjes beu zijn. Ja, personen gaan nog altijd op zoek naar producten of diensten die hun problemen kunnen oplossen. Nee, hun beslissing is niet meer louter gebaseerd op het feit dat het product of dienst aan hun vereisten voldoet. Er spelen tegenwoordig veel andere factoren mee in die beslissing: hun verwachtingen en of dezelfde verwachtingen van een ander al dan niet werden ingelost, hoe ze jouw bedrijf percipiëren, …

Denk even na over hoe je jouw producten of diensten op dit moment omschrijft. Dat is wellicht heel feitelijk. Laat ons zonnepanelen als voorbeeld nemen. Dan spreek je over de specificaties, het rendement en de subsidies die klanten hiervoor kunnen krijgen. Maar mensen nemen vandaag steeds meer aankoopbeslissingen met hun hart. Ze willen deel uitmaken van iets groter, een groep van gelijkgestemden. Dit betekent dat je een ander standpunt moet zoeken om jouw verhaal te vertellen. In het geval van de zonnepanelen kan dat zijn: “Zonnepanelen zijn niet alleen een goede investering. Je verkleint er jouw ecologische impact mee, wat dan weer een positieve invloed heeft op ons klimaat.” Nu klimaat zo’n hot topic is, kan je hier perfect met emotional branding aan de slag. Klaar om de manier waarop je jouw boodschap niet (potentiële) klanten brengt te veranderen? Let’s go!


1. Link jouw product of dienst aan ‘iets groter’

Bekijk of je een gemeenschapsgevoel of een community rond jouw product of dienst kan opbouwen. Is het mogelijk om hiermee een dergelijk grote invloed op mensen uit te oefenen zodat er een groep van gelijkgestemden ontstaat? Een link met het klimaat is altijd mooi maar er zijn voldoende andere thema’s waar je jouw kar aan kan hangen. Ik denk aan sport, work-life balance. Andere mooie voorbeelden zijn de zomercampagnes van Coca-Cola of de gepersonaliseerde chocopotten van Nutella. Iedereen wil er toch één met zijn naam op, niet?

2. Implementeer de boodschap in jouw merkstrategie

Als je jouw verhaal hebt vormgegeven, moet je het natuurlijk bekend maken. Je moet het visueel maken (foto’s, video’s, animaties, …) en in verschillende vormen uitschrijven (blog, website copy, kleine teksten voor op social media, …). Daarna ga je het verspreiden op alle kanalen die je beheert. Om het voorbeeld van Nutella terug aan te halen: je kan een beeld shooten van een ouder die in de berging een lepel choco uit de Nutella-pot vist terwijl de kinderen op de deur kloppen. De boodschap: “We hebben allemaal wel eens een momentje nodig” of “Welke ouder doet dit niet eens?”. Net omdat het zo herkenbaar is, krijg je er ongetwijfeld veel leuke reacties op én haal je er meer verkoop uit.


3. Converteer sympathisanten tot (loyale) klanten

En verkoop is het uiteindelijke doel van jouw marketingactiviteiten. Emotional branding kan je daar dus bij helpen. Maar zoals met alle goede dingen mag je er niet mee overdrijven. Als je dergelijke boodschap drie keer per week brengt, zal het enthousiasme ongetwijfeld afzwakken. “Been there, done that.” Wissel dergelijke boodschappen dus voldoende af met andere boodschappen, die misschien iets technischer of promotioneler zijn. Evenwicht is alles.


Zin om te sparren over emotional branding? Geef me een seintje.


Liefs,

Evelyn

Foto Nutella: Photo by Mikael Stenberg on Unsplash

Foto vuurwerkstokjes: Photo by Ian Schneider on Unsplash

27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven