• Evelyn Verzelen

En toen was het crisis

Bijgewerkt: 14 apr 2020


BAM! Zo kwam de aankondiging van de lockdown enkele weken geleden bij me aan. Niet dat ik het niet verwacht had - ik had het eigenlijk zelfs gehoopt. Maar ik was in paniek. Wat met mijn dochter, die in september in het eerste leerjaar gestart is? Wat met mijn bedrijf, dat nog niet voldoende financieel reserve heeft? PANIEK!


Maar in tijden van crisis reageert iedereen misschien wel zo. Het is instinctief, daar kan je niet van onderuit. Hoe je het na de paniek aanpakt, dat heb je echter grotendeels zelf in de hand.First things first

Toegegeven, ik heb enkele nachtjes slecht geslapen. Maar toen ik op de rand van oververmoeidheid balanceerde - ja ik heb mijn acht uurtjes slaap echt wel nodig -, had ik er genoeg van. Ik ben zo iemand die altijd een oplossing voor alles wil hebben. Dus zette ik me aan mijn bureau om lijstjes te maken. Hoe deel ik mijn dochter haar dagen het best in? Voor welke klanten kan ik nog werken in deze periode? Wat kan ik verbeteren aan mijn bedrijf? Ik had mijn positiviteit hervonden.


Eerst dus even zorgen dat die kleine (b)engel van ons elke dag voldoende voor school werkte maar ook voldoende kon genieten. Ik maakte dagelijks een planning op die ik vond via MaisonSlash - leuk website met allerlei parenting hacks. De eerste dagen ging het GEWELDIG! Ze volgde haar schema, liep er soms zelfs op voor en was super content wanneer ze alles voor die dag afgewerkt had.


De reality check volgde al na enkele dagen. Mijn gestructureerde planning met afwisselende momenten van work en play vond zij opeens maar niks meer. Wat zeg ik: werken voor school vond ze niks meer. "Ik zal zelf mijn dagen wel indelen en voldoende werken voor school." Hmmm, mijn innerlijke ik flipte effe serieus wegens zo'n gebrek aan structuur. Maar ik gaf het een kans. Ook hier weer goed voor enkele dagen maar de week voor de paasvakantie hebben we moeten trekken en sleuren om al haar werkjes klaar te krijgen. All's well, ends well?


Focus

Een zevenjarige entertainen in tijden van lockdown, is allesbehalve evident. Dat hoef ik jullie allemaal niet te vertellen. Vooral niet als je nog bergen werk wil verzetten. Want dat was mijn plan, lieve lezers. Ik kan dan misschien geen 5 werkdagen per week meer vullen met werken voor klanten maar er is voldoende te doen voor mijn eigen bedrijf. Een nieuwe website, herziening van de prijzen, mezelf wat bijscholen, administratie, ... Eindelijk tijd om mijn eigen bedrijf te doen groeien en daar even op te focussen.


Mijn nieuwe website schoof ik al een tijdje op de lange baan. Ik ben nooit tevreden geweest met een van mijn vorige websites maar had die snel ineen geflanst omdat het een marketeer absoluut niet aan een website kan ontbreken. Nu heb ik er voldoende tijd in gestopt en ben ik dolblij met het resultaat. Vooral omdat ik me nu ook wat meer kan (en ga) focussen op iets wat ik al langere tijd wil doen: bloggen. Het idee is om jullie een inzicht te geven in mijn leven: een continu kunstje van alle balletjes omhoog te houden. Maar ik wil jullie via deze blog ook tips & tricks op gebied van marketing meegeven.


Tot zover...

de rozengeur en de maneschijn. Want ik ben inderdaad zeer tevreden met hoe de afgelopen weken gelopen zijn en heb meer kunnen doen dan ik initieel gedacht had. Toch was er nog een donkere wolk die boven mijn gelukjes bleef zweven. Deze crisis baarde me financieel heel wat zorgen. Ik heb er bewust voor gekozen om te blijven werken. Enerzijds omdat ik niet het type ben dat bij de pakken blijft neerzitten, anderzijds omdat sommige van mijn klanten ook zijn blijven werken en wat ondersteuning konden gebruiken op gebied van visibiliteit. Dat ik een deel van mijn inkomsten in rook zag opgaan, had ik dus zeker zien aankomen maar vond ik allesbehalve leuk. Ik hield de aankondigingen van de maatregelen dan ook nauwlettend in het oog. Sluiten was geen optie dus op alle maatregelen die de eerste twee weken werden aangekondigd, kon ik geen beroep doen. TOT ze de maatregel aankondigden omtrent inkomstendaling. Ik was euforisch: eindelijk een maatregel waar ik een beroep op zou kunnen doen. Maar dan maakte ik de berekening en al snel zag ik dat ik die 60% inkomstendaling niet zou halen. Weg euforie. Welkom straaltje zonneschijn. Door de berekening te maken, heb ik beseft dat ik voorlopig mijn broek niet zal scheuren aan deze crisis en ben ik voorzichtig optimistisch dat ik dit gebeuren zal doorspartelen. Traag, gestaag maar zeker met een positieve vooruitblik naar de komende maanden.


Wat hebben we geleerd?

  • Als ouder moet je soms je verlangen naar structuur kunnen loslaten.

  • Geef je kind de verantwoordelijkheid waar het om vraagt maar stuur bij waar en wanneer nodig.

  • Trek als ondernemer nooit overhaaste conclusies, zeker niet voordat je alle cijfers naast elkaar gelegd hebt.

  • Blijf werken aan je bedrijf, vooral in crisistijd. Dat is net het uitgelezen moment om je zaakjes te evalueren en op orde te brengen - waar mogelijk.

  • Positiviteit en optimisme brengen je nog altijd het verst, en goede marketing ook.42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven