• Evelyn Verzelen

Jouw marketingplan in 10 stappen

Hoe stel je nu een marketingplan op? Het is voor veel ondernemers een struggle. En net daardoor laat je die stap links liggen en ga je direct over tot actie. Maar, lieve ondernemer, een marketingplan is zo belangrijk. Het geeft je richting, een doel om naartoe te werken en vooral ook de mogelijkheid om je acties te evalueren. Daarom geef ik je hieronder in 10 stappen mee hoe je tot je ideale marketingplan komt. No strings attached! Heb je hulp nodig bij de invulling of uitwerking ervan? Of wil je jouw plan met iemand aftoetsen? Dan kan je uiteraard bij mij terecht.


1. Waarom?

Formuleer klaar en duidelijk wat je doet met jouw bedrijf. Welke oplossing(en) bied je aan voor welke problemen? Dat wordt dan meteen ook het verhaal dat je gaat vertellen.


2. Wie?

Wie wil je met jouw oplossingen bereiken? Het is belangrijk om je daarbij af te vragen welke vragen die personen zich stellen, naar welke oplossingen ze op zoek zijn.


3. Onderscheidend vermogen

Waarom moeten mensen jouw oplossing(en) kopen? Waarin onderscheidt jouw bedrijf zich van de concullega's? Met andere woorden: hoe en waarom is jouw aanbod beter?


4. De kost van toegevoegde waarde

"Price is what you pay, value is what you get". Heel belangrijk dus om klaar en duidelijk te communiceren over jouw oplossing. Welke toegevoegde waarde levert die aan jouw klant? En komt jouw prijs daarmee overeen?


5. Verspreiding

Hoe krijgen mensen jouw oplossing in handen? Als het om een fysiek product gaat: waar en hoe kunnen ze het kopen of bestellen? Hoe wordt het verzonden? In geval van een dienst: lever je die dienst bij de personen thuis of op kantoor? Gebeurt die dienst vanop afstand? Duidelijke afspraken = goeie vrienden.


6. Kanalen

Je weet wie je (ideale) klant is. Je weet welke vragen hij zich stelt. Nu moet je te weten komen waar hij die vragen stelt en waar hij oplossingen zoekt. Het is namelijk op die kanalen dat je aanwezig moet zijn. Is dat slechts één kanaal? So be it!


7. Content

Pas als jouw verhaal volledig op punt staat, denk je na over hoe je het kan verspreiden. Met 'hoe' bedoel ik: een brochure, een video, website, beelden, een blog, ... Wat ziet jouw klant het liefst en wat overtuigt hem het meest?


8. Conversie

Op het einde van de rit wil je gewoon dat mensen klant bij je worden en je product of dienst kopen. Hoe mooi jouw verhaal ook leest of klinkt, het komt erop neer dat mensen je vertrouwen. Dit kan je creëren door bijvoorbeeld recensies van je bestaande klanten te vragen. Maar er zijn nog tal van andere manieren.


9. Groei

Afhankelijk van hoe hard je wil groeien binnen een bepaalde termijn, zal je ook (steeds) nieuwe klanten moeten aantrekken. Moet je daarvoor adverteren? En wat met je bestaande klanten? Kan je hen extra producten verkopen? Of bied je een dienst aan waarop klanten een abonnement kunnen nemen? Allemaal vragen die je in deze stap moet stellen.


10. Tevreden klanten

Dit deel sluit eigenlijk naadloos aan op het realiseren van groei. Mond-tot-mond reclame is tot op heden nog altijd de beste reclame. Je wil dus dat klanten zo tevreden zijn dat ze je bij anderen aanbevelen.


En dan nu: tijd voor actie!


Beeld: Photo byYou X VenturesonUnsplash

34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven